Igen is utazzunk!

Sokat gondolkoztam, hogy leírjam vagy ne írjam, végül arra jutottam, hogy Törökországban, Antalyaban élőként megosztom a véleményem és tapasztalataimat, azokkal akiket érdekelnek az itt zajló események.

Elsősorban az látom, hogy a médiának köszönhetően sajnos rossz kép alakult ki az emberek fejében. Az utóbbi időben sokkal több negatív hír került napvilágra, mert  az emberek a rosszra vannak kiéhezve.  Ennek köszönhetően nagyon sok fals információ is íródik, aminek a fele sem igaz. Megfélemlítik és bepánikoltatják az embereket. Például az, hogy Antalyanál lesz valami új útvonal, ahol a menekülteket szállítanak ismét nem valós információ. Itt élek 6 éve és az Óvárostól 10 percre lakom, szállodáknál sokszor megfordulok a munkámból adodóan és kirándulok is bőven. Ha lenne valami akkor első kézből értesülnék a dolgokról és ha háborus lenne a helyzet akkor nem élnék itt és nem bátorítanák senkit, hogy jöjjön ide nyaralni. 

Kezdeném a robbantásokkal, amik bár messze történtek innen. Ankara 600 km, Istanbul 500 km innen, Diyarbakir 1200 km. Itt Törökországban akkora távolságok vannak, hogy ami történik a keleti határnál, abból itt semmit nem lehet érezni. Csak egy példa háború volt Ukrajnában, ami Magyarország szomszédja és nem 1200 km. Kérdezem én változott valami a határ közelében élők élete? Vagy tán mindenki elköltözött onnan, mert háború van? Természetesen mindig is voltak és lesznek is veszélyesebb területek, de NEM CSAK Törökországban, hanem a világon mindenhol.
Arra azért mindig figyelnek itt, hogy a turista övezetbe ne legyen baj. Ez eddig is így volt és ez után is így lesz. Szerencsére nem turisták ellen irányulnak a merényletek és azért Ankara, mert ott van mindennek a központja. Rendörség, katonaság és persze a politika.  Istanbul mert a legnagyobb város és arra mindenki odafigyel, ha valami történik. Valóban volt 2 robbantás Istanbulban, ahol sajnos külföldiek is áldozatul estek, de ha belegondolunk, hogy mennyi ember megfordul a Taksim téren, az Istiklal úton, vagy a Sultanahmed téren, és ha a merénylet a turisták ellen irányulna akkor nem 4 vagy 10 ember halt volna meg. 
Mikor 7 évvel ezelőtt kijöttem szerintem rosszabb volt a helyzet, mint most, sőt közelebb is voltak robbantások, még Antalyaban is. De a kutya nem foglalkozott vele, pedig ugyan úgy voltak itt turisták, ugyan úgy emberek haltak meg. Egy valami volt más. A média nem csinált nagy felhajtást és nem látta el az embereket valótlan informáckkal és nem félemlített meg senkit. Nem folyt a csapból is az agymosás....

5 hónappal ezelőtt a sokat emlegetett "háborús övezetben" jártam. Diyarbakir, Batman, Mardin részen voltam, jah és nem harcolni mentem. Vannak veszélyesebb és nem ajánlott területek arra felé, de én egyszer sem éreztem veszélyben magam. Tehát nem úgy kell elképzeni az ottani életet sem, hogy állandó jelleggel a fedezéket kell keresni a golyózápor elől. Bármelyik városról lehet rossz híreket olvasni. Ha Budapestről is pl olyanok jelennének meg folyamatosan (és persze van ennek valóság alapja, mert én is a hírekben olvastam), hogy az aluljárók tele vannak hajléktalanokkal, kosz van a városban, piros lámpáknál koldusok kéregetnek, 1-es villamos maga a terror villamos, sok a zsebes az utcákon, sokasodik a lopás, bárokban átverik a turistákat stb...  Milyen kép alakul ki az emberekben? Szívesen megy ilyen helyre egy turista? Azt kellene átlátni, hogy nincs makulátlan ország, bárhol a világban tapasztalhatunk rossz dolgokat. Ezektől el kell vonatkoztatni és el kell dönteni, hogy jól akarom-e magam érezni, akarok-e csodás élményekkel gazdagodni, vagy maradok a 4 fal között félve. Mert ha csak a negatív dolgokat nézem, akkor ki se mozduljon az ember otthonról, bár ott is történhet rossz dolog....

A biztosnágról szeretnék írni egy két dolgot még. A török repterekre eddig sem lehetett bemenni ellenőrzés nélkül, szóval, ami Brüsszelben is történt, hogy csak úgy valaki besétál bombával, az itt ki van zárva már a kezdetektől. 2 átvilágítás is van itt Antalyaba, a szálloda sorok be vannak kamerázva. Ne gondolja senki, hogy csak úgy besétálhat egy hotelbe. Kérik a foglalást már kint,  a biztonsági kapunál, ott felszólnak a recepcióra, hogy látják-e a rendszerbe, több helyen átvizsgálják, tükrökkel a kocsik, taxik alját. Aki itt dolgozik, az kap egy kis táblát "türsab" a neve és csak is, ha kint van a buszon, akkor engedik be a hotel területére. Néhány hotelbe például csak egyenruhában lehet bemenni. A parton is minden hotel külön biztonsági személyzetet foglalkoztat, bár nincs lezárva a part, lehet jönni menni csak más hotelbe nem fognak senkit se beengedni, a karszalagokkal jól ki tudják szűrni, hogy ki az, aki nem oda való. 

Garancia természetesen nincs semmire már ebben a világban, de szerintem nagyobb biztonságba van az ember, mint sok más országban... Ha nem lenne biztonságos, akkor miért itt rendezték meg a G20-ak találkozóját, ahol nem kis emberek jelentek meg? Miért van itt a világméretű expo? Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy utazik vagy fél, de nyissuk ki kérem a szemünket és ne dőljünk be mindennek. Bennem fel sem merült, hogy ne utazzak, januárban 1000 km-t tettünk meg az égei tengeri régióban, 4 hete jöttünk haza Thaiföldről és tervezés alatt a következő utazás. Én nem fosztom meg magunkat az utazás élményétől!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Felső Düden Vízesés

Mit nézzünk meg Antalya-ban

Török riviéra luxushotelei