Felső Düden Vízesés



A napokban tettünk a párommal egy kis kirándulást a Düden vízesésnél. Bár a reggelek
és az esték már hűvösek, napközben a hőmérséklet eléri a 18-20°C-t, szóval az idő kiváló, aki kirándulni szeretne.

Tömegközlekedéssel mentünk, ahol lakunk, onnan van közvetlen busz a vízesésig. 1,5 líra a belépő, ami nem egy összeg azért a csodálatos látványért.
A Düden vízesés Antalya külvárosában, Varsaknál található, 10 kilométerre északi irányba a városközponttól. Torosból ered a folyó és 60 km hosszú. 2 ága van az egyik a Felső Düden, a másik pedig az Alsó Düden, vagy Karpuzkaldiran. Gyors folyású, bővízű folyó, 20 méter az esése.
A vízesés egy gyönyörű természetvédelmi parkban található, ahol piknikezni is szoktak. Érdekes türkiz színe van a víznek. Ezt a színt a Toros mészkőhegységből kivont egyes ásványoknak köszönheti. Állítolag Nagy Sándor, mikor ezen a területen járt, a lovát a vízesésnél itatta meg és ezért nevezik a vízesést Sándor vízesésnek is…


Belépve a park területére 2 irányba indulhatunk el, az egyik a barlang felől közelíti meg a vízesést, ahol láthatjuk a vízesést hátulról is, a másik, pedig a Düden folyó mentén juthatunk el a vízesésig. Én ezt az utóbbit jobban kedvelem.


Természetesen, mint minden turisták által látogatott terület, a bazárosokat itt is meg lehet találni. A bejárattól nem messze rögtön szouveníres üzletbe és néhány étterem szerűségbe ütközünk, ahol meg lehet kóstolni a hagyományos török ételeket, mint a Kebab, Gözleme, Kokoreç…
A kis folyót, ha követjük egy szűkebb, kanyargós lépcsősoron haladva lejuthatunk a völgybe. A lépcsőzés során nehezen lehet kibírni, hogy méterenként ne álljon meg az ember fotózni, szinte minden méter újabb érdekes látványt nyújt. A vízesésnek van több alága, amik különböző utakat keresve esnek a mélybe.


Több helyen padok és asztalok vannak, bárki leülhet, piknikezhet, vagy csak simán gyönyörködhet a táj szépségébe. Leérve a völgybe egészen közel lehet menni a vízeséshez, majd az út egy barlangrendszerben folytatótik.


A barlangban, kicsit nyirkosabb a levegő, csúszós a föld, néhol alig 1,5 méter magas a belmagasság, az embernek össze kell húzni magát, ha át akar férni… Ami engem lenyűgözött, hogy kis ablakocskákra hasonlító lyukak vannak a barlang falában, amik a vízesésre néznek. Tovább haladva bejuthatunk a vízesés mögé, ahol már beázást tapasztalhatunk, ezért ide már nem sokan merészkednek.


Ha valaki Antayaban jár semmi esetre se hagyja ki a vízesést és a barlangot, szerintem ez az egyik legszebb természetvédelmi parkja a városnak…

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mit nézzünk meg Antalya-ban

Török riviéra luxushotelei