Üdv Mindenkinek!

Azoknak a táborába tartozom, aki nem egy hétköznapi életformát és kapcsolatot választottak. Mondhatni nem egyszerű, de újra és újra ezt választanám. Majdhogynem 2000 km van közöttünk, ami olyan távol, de mégis olyan közel van....

A sok megpróbáltatás, utazás és várakozást követően 2011 februárjában összeköltöztünk. Azóta együtt élünk, de sokkal nehezebb, mint előtte. Ez az igazi megpróbáltatás.... A két különböző kúltúra, az összeszokás, és még sorolhatnám... De a türelem és persze a kompromisszum rózsát terem, 2015-ben összeházasodtunk és egy macskával is bővült a családunk.

Az egyik ok, amiért blogot írok, hogy annyi negatív példát hall az ember, ennek ellenére mégis LÉTEZIK POZITÍV!!!!

A másik ok, hogy szeretném megismertetni veletek az én kis történetemet, segíteni azoknak a lányoknak, akik hasonló cipőben járnak. Valamint bepillantást a török kultúrába, életbe, a gyönyörű helyekbe...


Oldalak

2015. március 12., csütörtök

Tartózkodási engedély – avagy a kálvária második lépcsőfoka

Most már török feleségként reménykedtem, hogy a tartózkodási elintézése egyszerű és gyors lesz. Háátttttt…… Itt is városonként eltérhetnek a kért dokumentumok.
Kezdődhetett a versenyfutás az idővel, 5 napom maradt hátra, hogy lejárjon a turista vízumom. Eddigi statisztika azt mutatta, hogy legalább egyszer, de előfordult, hogy kétszer is vissza kellett menni, mert a kolléga ezt elfelejtette el mondani, hiányzik még az a papír, stb… Hál istennek most elsőre letudtuk.

Házasként, ami szükséges:
  • -       Lakcím igazolás ( Nüfus Kayıt Örneği)
  • -       Biztosítás (Sigorta)
  • -       Kimlik/Útlevél (+ fénymásolat)
  • -       Házassági dokumentum (aile cüzdan)
  • -       Fizetési kimutatás a férjemtől (maaş bordrosu)
  • -       4 db biometrikus fénykép
  • -       Adószám (vergı numara)

Első körben, hogy ne kelljen minimum 700 TL-t fizetni a biztosításra, ezért házasként a férjem biztosítása lesz az én biztosításom is. Ehhez be kell menni az illetékes Sigorta-hoz és bemutatni a házassági papírt, bemondani a yabanci kimlik numara-t és ezzel meg is történt. Valamint erről egy igazolást kell kérni.
Az első bökkenő akkor jött mikor a férjem a Nüfus-ba le akarta cserélni a személyi igazolványát, hogy bele legyen írva, hogy házas. Erre azt mondták neki, hogy még nem küldte le az Evlendirme Dairesi, így még nincs a systembe a házasság. Hiába van ott a papír, az nem számít, 10 napon belül… De 10 napunk már nem volt. Próbáltuk felhívni a bevándorlási hivatalt, hogy nagy gond-e, ha nem lesz kicserélve a személyi igazolvány, de természetesen nem vették fel a telefont. 2 nap próbálkozás után végre felvették a telefont és szerencsére nem csináltak belőle problémát.

Beszereztünk mindent, irány a bevándorlási. Mire sorra kerültem egy nem túl szimpatikus fapofa hölgy ablakához kerültem, aki lecsekkolt mindent, hogy megvan-e az a papír és emez és a fénykép? Mondom igen. Erre ő akkor mutassam meg. Persze nem fogadta el a fényképet és elküldött, hogy csináltassak olyat, ami biomertikus. Mondom rendben, de addig adjon sorszámot. Az felejtős, majd ha visszajöttem és bemutatom a biometrikus fotókat, majd akkor… Na jó, vettem egy nagy levegőt kirohantam a legközelebbi fényképészhez, majd ott a kezembe nyomtak szinte ugyan olyan fényképet, mint amilyet vittem. Újabb sorban állás, most egy másik nő ült ott, akinek már az volt a kérdése, hogy hoztam- e olyan igazolást, amin írva van, hogy megváltozik a nevem. Mondom, az benne van a házassági dokumentumban és különben is mikor felhívtuk őket telefonon ilyen papírt nem említettek. Egy pofavágás után, nagy kegyesen adott sorszámot. Szerencsére nincs most szezon és gyorsan ment a sor. El sem hittem, mikor az ügyintéző ránézett a papírokra és elsőre elfogadta és nem kötött bele semmibe. Már csak a fizetés maradt hátra.

Most jött a fekete leves. A kasszához igyekezve feltűnt, 3 fizetni valót is kaptunk. Gyorsan visszasiettünk az ügyintézőhöz kérdőre vonni, hogy mi ez a nagy összeg.
  • -       55 TL a plasztik kártya ára
  • -       363 TL a 2 éves tartózkodás ára
  • -   353 TL na ez nem volt világos. Ismételten törvényváltozásra hivatkozva kell befizetni. Jött a kérdés, hogy ugyan mire, mert legálisan tartózkodok az országba. Mivel tavaly hagytam lejárni a tartózkodásimat, átmentem Meis szigetére és turista vízummal jöttem vissza és most újra tartózkodásit hosszabbítok. Na ezt így nem lehet az új törvények szerint. Pedig tavaly itt a bevándorlásiba tanácsolták, hogy csináljam így… És különben is teljesen mindegy, mert amit kiadnak. azt be kell fizetni, ha akarok tartózkodásit.
Nagyot nyelve hát befizettük. Visszavittünk a számlát és megkaptam a kis papírocskát, hogy 3 hónap múlva mehetek a kész kártyáért. Ezek után ez a 2 év jól is jön, mert a bevándorlási hivatal közelébe sem akarok menni. Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de itt már a lehúzásra mennek a dolgok…