Mit nézzünk meg Antalya-ban


Már nagyon sok mindent írtam a török riviéra fővárosáról, ebben a bejegyzésben szeretném összefoglalni mit érdemes megnéznie annak, aki ellátogat Antalyaba. Itt nem csak a csodás és nagy múltra visszatekintő történelmi helyeket említeném meg, hanem azokat is, melyek kikapcsolódást nyújtanak és gyerekszemmel sem „unalmasak”. J


Atatürk szobor és a Yivli minaret
Számomra az egyik legelbűvölőbb hely az Óváros, ahol szinte minden megtalálható a kultúrától kezdve, a hajókázási lehetőségen át a bazárban való vásárlásig. A Köztársaság téren érdemes elkezdeni a sétát, ahol találkozhatunk Atatürk bronzból készült lovas szobrával. A téren minden este zenére komponált fergeteges vízi show látható mindenki nagy örömére és ez mind egy csodálatos panorámával társul, mind a tengerre, mind a Taurus hegységre.


Antalya Óváros

Továbbhaladva látható az Óváros régi, terméskőből épített bejáratának romjai, majd átellenben a város alapítójának II. Attalosz, pergamoni király szobra. Rögtön a szomszédságukban megfigyelhető az Óratorony és a mellette álló Mehmet Pasa dzsámi, a 18. Századból. Innen a bazár felé indulva 2 perc alatt elérhető a Yivli minaret, ami Antalya szimbóluma és a Köztársaság térről is jól látható. Érdemes meglátogatni a minarethez tartozó mecsetet is, ahol egy régi vízvezeték is található üveglappal lefedve.
Már csak lefelé kell sétálni, hogy elérjük a kikötőt, ahonnan rövid hajókázásra van lehetőség a sziklás part mentén.

Kikötő

Ezt ne hagyja kis senki!!!

Csonka minaret
Az Óvárostól nem messze található a Hadrianusz kapu, amit két bástya fog közre. Hadrianusz császár tiszteletére emeltek a három nyílású díszkaput, 130-ban. 
Ha tradicionális oszmán házakat szeretnénk látni és tipikus kis török utcácskákban nézelődni, akkor a Hadrianusz kaputól induló, bazárba vezető utat válasszuk. Itt meglátogathatjuk a Kaleiçi Múzeumot, valamint 800 méterre onnan a Csonka Minaretet, ami csak kívülről nézhető meg. A mai napi zajlanak a feltárások.

Hadrianusz kapu

Akinek még nem volt elég a történelemből, az mindenképpen folytassa az Antalyai Régészeti  Múzeumban, ami az ország második legnagyobb régészeti múzeuma, megannyi felbecsülhetetlen lelettel.

Düden vízesés
Ha nem a történelmi, hanem a kikapcsolódási oldalát nézzük Antalya-nak, jó szórakozást és hüssölést nyújthat a város 3 vízesésének felkeresése. Szerintem a leglátványosabb a Felső Düden vízesés, ahol egy kis barlangrendszeren keresztül be lehet menni a vízesés mögé. A Kurşunlu vízesés egy természetvédelmi parknak a része, és 7 kis tavacska és több sétáló út is található. Nem véletlen, hogy Kenan Evren tábornok kedvenc helyei közé tartozott a terület. A harmadik vízesés az Alsó Düden vagy Karpuzkaldıran, ami a Felső Düden folytatása és egyben végződése a tengerbe. A szállodasor szomszédságában található. Tavaly megújult a vízesés környezete, szépen beparkosították, de árnyékot nyújtó fákat még ne keressünk egyelőre…


Karpuzkaldıran
Kurşunlu vízesés












Érdemes még megnézni a Homok Múzeumot, ami minden nyáron megnyitja kapuit a Lara Beach-en, a Mini city-t, ahol a török történelmi nevezetességek kicsinyített másával találkozhatunk. És a Mini city mellett található Aquarium, mely Törökország legnagyobb aquáriuma, különleges halakkal, cápákkal, rájákkal és itt található a világ leghosszabb víz alatti alagútja, ami 131 méter hosszú és 3 méter széles.















Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Felső Düden Vízesés

Török riviéra luxushotelei