Göynük Kanyon

Aki egy kicsit spotosabb tevékenységre vágyik és olyan helyet keres, ami nem a tömegturizmus színhelye, akkor az mindenképen látogasson el a Göynük Kanyonba. Egyrészt csodálatos a táj, másrészt lehetőség nyílik body raftingolni is. J
A kanyon Kemer régióban található, Göynük üdülőfalu határán. A Beydağ Nemzeti Park része, 6 km-re északra fekszik a D400as főúttól. Gyalog és biciklivel is jól megközelíthető. Aki a Líkiai út (Lycian way) túraútvonalat követi, szintén ezen a területen fog áthaladni.

A bejárattól jeep viszi a vendégeket a kanyon bejáratához, ami még újabb 1,5 km, a szintkülönbség pedig 200 méter. Megérkezvén ott neoprén ruhával, vízi cipővel és sisakkal felszerelkezve máris indulhatunk a kanyonba, túravezető segítségével.


Mindösszesen 1 km hosszú a kanyon, néhol úszni, néhol mászni, de a legtöbb helyen gyalogolni kell a frissítő 15°C vízben. A látvány önmagáért beszél, az ember nem bírja ki, hogy ne álljon meg folyamatosan és ne pásztázza a környezetet. A kanyont 2 millió évvel ezelőtt vájta ki a víz a sziklákból, a kövek oldala szinte teljesen simára van koptatva. Nyáron a folyó a legmélyebb ponton 3,5 méter, viszont télen és tavasszal mikor több eső esik, a víz szintje minimum 3 méterrel megnő. 






Még a kanyon első részénél van egy érdekes látkép, ahogy haladunk a vízben egy hatalmas szikla alatt kell átsétálni, amit egy földrengés alakított így ki 1,5 millió évvel ezelőtt. Szerintem ez az egyik leglátványosabb és legszebb része a kanyonnak. A hatalmas kő előtt balra van egy kis beugró rész, egyedül ott található csak igazi naturális iszap, a többi helyen aprókavicsos a kanyon. Kiváló alkalom, ha valaki egy kis iszappakolást szeretne. J
Továbbhaladva, néhány nagyobb kőről ugrálni is lehet, ahová mélyebb a víz.




Körül belül a kanyon felénél érkezünk meg a legnehezebb részhez. Itt a túravezető bakot tart és úgy kell a kezünk és lábunk segítségével feltornázni magunkat. Visszafelé már jóval könnyebb innen lejutni, mert a természet csúszdaformára csiszolta ki a köveket, így csak egyszerűen lecsúszunk. J  
Ha megmásztuk a sziklát, akkor elérkezünk egy 200 méter hosszú barlanghoz. Ha a bejárathoz állunk onnan már lehet érezni a hűvös levegőt, ami kiáramlik a barlangból. 20 métert lehet bemenni, utána felfelé kezd ívelni a lyuk. Télen innen is víz ömlik a folyóba.

Innen már alig van hátra a vízesésig, ami 2 oldalról zúdul le. Egyben ez is a vége a Göynük Kanyoni túrának, majd ugyan azon az útvonalon tudunk visszajutni a kezdőpontra.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Felső Düden Vízesés

Mit nézzünk meg Antalya-ban

Török riviéra luxushotelei