Çatal Hüyük

Çatal Hüyük (lefordítva villa-halom) egy híres, I. e. 7. évezredből származó neolit-kori régészeti lelőhely Törökországban, ha a térképre ránézünk, akkor Konya mellett kell keresni.

I.e. 6200-as években élte a város a fénykorát, majd idővel folyamatosan elnéptelenedett. A feltárások során mintegy 1000, átlagosan 25 m² alapterületű négyszög alakú házat találtak a régészek, mely körülbelül 5000 lakónak adott otthont. Már ebben a korban kőházakban laktak, utcarendszereket használtak. A házak egymáshoz tapasztva, nem ritkán közös falakkal épültek, némelyikük emeletes volt. Házaik érdekesek voltak, mert nem volt ablakuk és ajtajuk, hanem a tetőn volt egy lyuk, azon keresztül közlekedtek, sőt városfalat sem találtak. Ebből megállapítható, hogy nem egymástól féltek az emberek, hanem az állataik miatt volt fent a bejárat, hogy ne tudjanak bemenni a házba. A házaik különleges jellemzője, hogy egyes falak bikafejekkel és egyéb képekkel voltak díszítve. A falfestményeken vörös, rózsa, barna, fekete és fehér színeket alkalmaztak.



Az itt élő emberek mezőgazdasággal és állattartással foglalkoztak, a kezdetleges fazekas mesterség jelenléte már ebben a korban megmutatkozott, a fémmegmunkálásra is akad néhány lelet. Kisebb szobrocskákat is találtak a régészek, amelyek zömmel termékenységi jeleneteket (például szülő nőt) vagy állatalakokat ábrázolnak.

Çatal Hüyük lakói együtt éltek a halottakkal, mert a halottaikat a lakótér alá temették. A legtöbb csontvázat zsugorított helyzetben, baloldalon fekve találták a régészek.

Megjegyzések

  1. Manapság már elég abszurdnak tűnne a meghalt nagypapát a szoba padlója alá temetni...

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Felső Düden Vízesés

Mit nézzünk meg Antalya-ban

Török riviéra luxushotelei