Gránátalma

Törökországban évszázadok óta termesztett és nagyon kedvelt gyümölcs a gránátalma.  A Földközi-tenger partvidékén ősszel csak úgy burjánzanak a fák lombjai. Gyakran lehet látni, aki rendelkezik facsaróval, akár út mentén, vagy csak egy térre kiülve, frissen facsart gránátalmát árulnak, méghozzá megfizethető áron. Poharanként a tarifa 1,5-2 líra.

Egy kicsit bővebben, mit is lehet tudni a gránátalmáról: a gránátalma fa kisebb termetű fa, mely elérheti az 5 m magasságot is és akár néhány száz évig is élhet.


A gránátalma héja és a gyümölcslé évszázadok óta szőnyegek színezőanyaga. A gyümölcs megfőzésével fekete színű tinta állítható elő. Több országban vallási jelkép. Ókori sírokat sokszor gránátalma elemekkel díszítették. A Biblia is több helyen tesz említést a gránátalmáról. A gránátalma a szerelem, a termékenység ősi jelképe. Közel-Keleten illatszert is készítenek belőle.

A gránátalma, és a gránátalmalé is világszerte elterjedt élelmiszer, de különösen a Földközi-tenger vidékén, a Közel-Keleten, Amerikában és Európában fogyasztják. Kiváló vad- és szárnyasételek, valamint gyümölcssaláták készítése során. Gyümölcsfagylaltok, likőrök, lekvárok és sűrítmények, továbbá bor és ecet is készíthető belőle, valamint néhány koktél alapanyaga is. Nálunk mindig van otthon gránátalma szirup, érdemes kipróbálni, nagyszerű ízt ad a salátáknak.


Amellett, hogy nagyon finom, rendkívül egészséges is a gránátalma. Jótékonyan hat számos betegségre, így például csökkenti a vér koleszterinszintjét, korlátozza a cukor felszívódását a belekben, háromszor hatékonyabb antioxidáns, mint a vörösbor vagy a zöld tea. Gyökere hashajtó hatású, de alkalmazzák vesekő ellen, vérzés- és lázcsillapításra, féreghajtásra, cserzésre, érelmeszesedés, magas vérnyomás és számos rákbetegség megelőzésére és kezelésére. Gyümölcskivonata képes meggátolni a bőrrák kialakulását, illetve jelentős védőhatást fejt ki a prosztata-, illetve az emlőrák megelőzésében.

Afrikában a bennszülött asszonyok a fogaikat dörzsölik fényesre a gyümölcs héjával. És már az európai hölgyek is találkozhatnak a gránátalma szépítő hatásaival a különféle krémekben és testápolókban, amelyek erősítik a bőrszövetet, és aktiválják a sejtregenerációt.

Megjegyzések

  1. En nagyon szeretem az izet, de egyszerüen keptelen vagyok elragni a magokat, igy inkabb csak gyümölcsle formaban fogyasztom, miközben a ferjem nagykanallal, kedelyesen ragcsalva eszi a szemeket.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Felső Düden Vízesés

Mit nézzünk meg Antalya-ban

Török riviéra luxushotelei