Török ünnepek

-          Január 1: újév

-          április 23. a nemzeti függetlenség napja. Ekkor emlékeznek meg a Török Nemzeti Országgyűlés megalapításáról, ami Atatürk nevéhez fűződik (1920). Valamint e napon van a gyermekek napja is.

-          május 19. : Az ifjúság és sport napja, valamint ekkor szállt partra Samsunban (1919) Atatürk és kezdte meg a felszabadító hadjáratot. Így ezen a napon van a megemlékezés a török függetlenségi háború kezdetéről.

-          Augusztus 30: győzelem napja. A dumlupınari győzelem emléknapja, mely a török függetlenségi háború végét jelentette (1922).

-          október 29. : A köztársaság megalapításának ünnepe, ami szintén Mustafa Kemal Atatürk nevéhez fűződik (1923). Innentől beszélünk modern Törökországról.

-          november 10. :  Atatürk halálának napja. A Törökök Atyja reggel 9.05-kor hunyt el, ebben az időben szinte megáll az élet, és néhány percig tisztelegnek az ország alapítója előtt.

-          Ramadan: holdnaptár alapján számolják, így minden évben más időpontra esik. Az 1 havi napkeltétől napnyugtáig tartó böjtöt, 3 napos ünnep követi, a şeker bayram vagy cukor ünnep. A böjttől a test és a lélek megtisztulását várják. Felmentést csak a 14 éven aluli gyermekek, az utazók, a terhes és szoptatós anyák, a katonák és a betegek kapnak. A cukor ünnep alkalmával a gyermekek édességeket kapnak ajándékba, az emberek meglátogatják családjaikat, és nagy lakomákat rendeznek. Egyik legnagyobb ünnep Törökországban, mint a keresztény vallásban a karácsony.

-          Kurban bayram (áldozati ünnep): szintén holdnaptár alapján számolják, Ramadan után körülbelül 70 nappal tartják, közvetlenül a haddzs, a muszlimok éves Mekkába történő zarándoklata után. Az Áldozati Ünnepen a muszlimok legjobb ruhájukba öltöznek és imádkoznak a mecsetekben. Aki megteheti, az áldozatot mutat be Allahnak: egy 2 évnél idősebb páros ujjú patás állatot vágnak le, ami a család nagyságától függően lehet bárány, kecske, tehén vagy teve is. Ha marad a húsból, akkor adakozni kell a szegények felé.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Felső Düden Vízesés

Mit nézzünk meg Antalya-ban

Török riviéra luxushotelei