Zeytintaş Barlang

Nem is olyan régen egy kedves ismerőssel tettünk egy kirándulást a Zeytintaş Barlangban, ami Serik-től 16 km-re található északra a Zeytintaş hegy gyomrában. A név onnan jön, hogy a hegyen vadon burjánzanak a zeytin fák, azaz az olajbogyó fák.

Mindenképen autóval érdemes menni, de elég úttalan utakon vezet az út. Néha elgondolkoztam, hogy rajta vagyunk-e még a térképen, mert nem is nagyon van kitáblázva az irány. De szerencsére viszonylag könnyen megtaláltuk a barlangot. 5 lírás belépő fejében lehet belépni a cseppkőbarlangba, melynek az első 6 méterét dinamittal robbantották ki. A barlang többi része érintetlen és úgy csodálható meg, ahogy a természet megformálta. Helyi idegenvezető nélkül tilos belépni a barlangba és a vezetés mindössze 15 perces. A másik nagy csalódás az volt, hogy nem lehet fényképezni, még vaku nélkül sem... Amikor ezt meghallottam nagyon elkeseredtem, de a bent látottak azért kárpótoltak.




A közelben kőfejtő található és ennek a munkálatai során fedezték fel a barlangot 1997-ben, majd 2002-ben nyitották meg a nagyközönség előtt. A tudósok a barlang keletkezését a Jura időszakra datálják.
A cseppkőbarlang 14 méter mély és 2 szintből áll, egy felső és egy alsó járatból, jelenleg csak a 136 méter hosszú felső szint látogatható. A 96 méter hosszúságú alsó szint még nincs rendesen feltárva. Nem csak sima álló és függő cseppkövekkel találkozhatunk, hanem függöny mintázattal (cseppkő drapéria) , szalmacseppkővel, aminek a közepe lyukas, különféle állat motívumokkal, amit a természet formált ilyenné (gyík, denevér, madár...)  




Szalmacseppkövek leginkább olyan helyeken képződnek, ahol a csapadékvíz kioldja az ásványi anyagokat a sziklából és emiatt a barlang mennyezetén elkezd kicsapódni az oldott ásványi anyag tartalom. Ez hosszú idő leforgása alatt jelentős méretű képződmények kialakulásához vezethet, itt 70 cm-es hosszúságúakat is lehet látni. Ezek a legtörékenyebb cseppkőfélék, sajnos a szalmacseppköves teremben látszik, hogy a hosszabb cseppkövek végei le vannak törve. Ezen kívül, ahol már az emberek megérintették a cseppköveket ott elszíneződés nyomai látszódnak. Ezért lehet csakis túravezetővel és csak meghatározott időre bemenni a barlangba.



Viszont rövid időn belül, szinte minden típusú cseppkővel találkozhatunk, ezért érdemes egy rövid kitérőt tenni, ha erre jár az ember. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Felső Düden Vízesés

Mit nézzünk meg Antalya-ban

Török riviéra luxushotelei