Bayram nálunk.

Vasárnap megkezdődött a Bayram. Tulajdon képen nálunk szombaton mondhatni már ünnep volt. Mivel, pároméknál szanaszét van mindig a család. Egyik fele Batmanba (anyuka, kistestvérek), Kadir öccse katona Erzurumba, apuka Erzincanba dolgozik, nagybácsi és Kadir Antalyaba. Ünnep alkalmából Kadir apukája eljött Antalyaba pénteken, szombaton meg is volt a kurban (áldozat) megvásárlása. Mégpedig ünnep idejekor vannak gyűjtőhelyek, ahol kis karámokban tartják a levágandó állatokat, a család nagyságától függ, milyen állatot vesznek (marha, kecske, birka…). A lényeg, hogy az állatnak páros újjú patásnak és 2 évnél idősebbnek kell lennie.

Párom apukája ki is választott egy 26 kilogrammos szép fekete kecskét. Ott a helyszínen le is vágták ima kíséretében, és Mekka fele fordulva feldarabolták. Én ebből csak annyit tapasztaltam, mikor Kadir beállított egy nagy kecskecombbal, hogy meghozta a kurbant és daraboljam fel és főzzek majd valami finomat. Furcsa volt megfogni, mert még meleg volt a husi…


Aznapra hivatalosak voltunk a családhoz egy esti barbecue kecskére, ami nagyon finomra sikeredett. Az ünnepi hús nem arról szól, hogy ami nem kell, az megy a mélyhűtőbe, hanem az adakozásról. Egy részét megeszi a család az ünnepek alatt, meghívják a rokonokat, barátokat, ismerősöket, jobb helyen a szomszédnak is visznek, a többit pedig elajándékozzák, eladakozzák szegényeknek… A vacsora után elmentünk egy plázába (Özdilek Park) vásárolni új ruhákat. Általában ünnepek idején (Ramadan, Kurban Bayram) mindenki megajándékozza magát vagy a szeretteit új ruhaneművel. Mondjuk, én jobban szeretem az olcsóbb dolgokat, és inkább többször vásárolok keveset. Ők, pedig egyszer, de akkor istenesen. Ami rögtön feltűnt, hogy kirakták a mélygarázs bejárata elé a megtelt táblát, és a pláza környéke is tele volt. Pár kilométerre találtunk csak parkolót. Kezdtem örülni, talán ingyen osztanak valamit, hogy ennyien vannak. De korai volt az örömöm, belépve a plázába minden bolt tele volt, lökdösődtek az emberek, egymás kezéből kapkodták ki a ruhákat, léptek egymás lábára… húúúúú, ezt leírni nem tudom, hogy milyen hangulatok uralkodtak odabenn. Ekkor gondoltam, hogy holnap kitör a háború, ezért vásárol mindenki pánikszerűen. De semmi háború nem volt, csak mindenki shopping lázban égett. Az első boltban el is ment a kedvem a vásárlástól és a továbbiakban csak megfigyelőként járkáltam. Aztán egyszer csak megszólalt párom apukája, hogy nézelődjek, mert szeretne nekem venni valamit. Mindegy mit, csak válasszak valamit, ami tetszik. Nagyon jól esett ez a gesztus, gyorsan be is választottam egy szép fekete csizmát és viszonzás képen meghívtam másnapra őket egy igazi magyaros kecske kurban pörköltre.


Mondanom sem kell az egész vasárnap takarítással, porszívózással, mosással és persze főzéssel telt. Ha egy dolog lenne, amit el lehetne törölni, akkor az a házimunka lenne…….. Párom okosan próbálta volna kivonta magát az ügyes bajos dolgokból, de a fürdőszoba és konyha takarítása az rá maradt. Ő reggel felvette a legszebb újonnan vásárolt ruháit, elegáns bőrcipőt és nekiindult végiglátogatni a barátokat, ismerősöket. Estére meg érkezett a család.
De addigra még össze kellett hoznom azt a francos pörköltet, na de én meg a főzés??? Kis óvatossággal, de nekivágtam és isteni jóra sikerült az összes elfogyott. Egy párszor próbáltam már pörköltet csinálni, de nem volt egyik sem ilyen finom. Azóta a pörkölt lett az egyik kedvenc étele a páromnak…

Este még kimentünk kicsit az Óvárosba, tettünk egy nagy sétát. Érdekes volt, hogy sok üzlet az ünnepek alatt is nyitva van. A nagyobb haszon reményében nem zárnak be, mert ilyenkor mindenki többet költ, és nem sajnálja a pénzt olyan dolgokra, amiket amúgy nem venne meg. A plázák is rendkívüli nyitva tartással üzemelnek, éjfélig nyitva voltak. Ahol tudnak, ott kedvezményekkel csábítják be az embereket. Például a mozi ára csak 6 líra volt. A villamosokon ingyen lehet ünnepek idején utazni. Egyedül az állami hivatalok vannak zárva 3, esetleg több napig… Utána minden megy a régi kerékvágásba.

Így utólag is mindenkinek iyi bayramlar!!

Megjegyzések

  1. Ügyes vagy!
    Kecskepörkölt, ez igen!

    VálaszTörlés
  2. köszönöm szépen,valoban fincsire sikeredett. Többször lesz pörkölt a menü.:) ....

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Felső Düden Vízesés

Mit nézzünk meg Antalya-ban

Török riviéra luxushotelei