Sillyon antik városa

A D400-as főútvonaltól 8 km-re, Perge és Aspendos között található a romváros 214 méter magasan. Gebiz (Macarköy) illetve Kadriye üdülőfalu felől is megközelíthető autóval, a főútról még ki van táblázva, de ahogy letérünk, csak törökösen már a helyiektől kell kérni az eligazítást.



A feltárt leletek alapján úgy tartják, hogy a várost a Trójai háború után alapították és hasonló fontos szerepet töltött be a történelemben, mint Perge vagy Side városa. A terület lakott volt a hellenisztikus, római, majd bizánci és a szeldzsuk időszakban is. A települést városfal vette körül, amit a két végén 2 torony fogott közre, ami a védelmi funkciót látott el. A régészek feltártak egy agórát, valamit, két színházat. A nagyobb rendes színházként a kisebb, pedig odeonként funkcionált. A földrengéseknek köszönhetően nem sok minden maradt meg belőlük.










A domb tetején lakóházakat tártak fel, egyesek 2-3 szobával is rendelkeztek, belülről a kövek szépen dekorálva voltak. Némelyik házhoz kis víztározó is tartozott, melyek egy palackoz hasonlítottak a legjobban.  Ezeknek a szája vagy négyzet, vagy félkör alakúra volt kialakítva. Mindegyik víztározónak lyuk van a tetején, amit egy kővel tudtak lezárni. Vízvezetéket is találtak, amit a sziklába vájtak bele, a mai napig is itt folyik egy kristály tiszta patak, amiből inni is lehet. A helyi emberek erre esküsznek és ezt használják főzéshez, állatok itatásához és egyszerű fogyasztásra is, annak ellenére, hogy a faluban vezetékes víz is van.


Amikor perzsa megszállás alá került a terület a várost bástyaként használták, majd amikor megérkezett Nagy Sándor és kiűzte a perzsákat, a város ellenállt. Sillyon azon kevés városok közé tartozott, amit Nagy Sándor nem tudott elfoglalni.






A romváros sajnos nincs feltárva rendesen, elég gazos a környezet, ami a legjobban látható és, ami megmaradt, az az alsó városfal, a bástya és egy torony.




Megjegyzések

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Felső Düden Vízesés

Mit nézzünk meg Antalya-ban

Török riviéra luxushotelei