Antalya turizmusa 2013 számokban

Antalya az egyik legfontosabb turisztikai desztináció a világon. Ezt az is mutatja, hogy a 2012-es évhez képest 8%-al növekedett a nagyvárosba érkező külföldi nyaralók száma. Mégpedig számokban: 12 millió 66 ezer turista, ebből 3 millió 338 ezer nyaraló érkezett Oroszországból és ezzel listavezetőek a nemzetek érkezését tekintve. Az érkezettek nagy száma landolt az Antalya Nemzetközi Repülőtéren (11,2 millió), de meg kell említeni az egyre több utast fogadó Gazipaşa Repteret is, ahová 130 ezer vendég érkezett.




Nem elhanyagolható a hajóval (Cruise) érkezettek száma sem, ami szintén növekedést mutat. Összességében, beleértve Antalya, Alanya, Kaş, Finike és Kemer kikötőjét 230 ezer turista választotta a tengeren való utazást.



Ami a nemzeteket illeti, első helyen Oroszország áll, őket követi Németország 2,8 millió nyaralóval. Harmadik a listán Hollandia 547 ezer turistával. Magyarországról közel 90 ezer látgató érkezett Törökországba. Amire még érdemes felfigyelni egyre növekszik az arab területekről érkezők száma valamit a rekorder 2013-ban Izrael volt, 193%-os növekedést mutattak a statisztikák az Izraeli piacon.

Ez a sok turista mivel is tölti az idejét a nyaralás alatt? A luxus hotelek által nyújtott kényelem és a kék zászlós tengerpartok élvezése mellett a térség kulturális látnivalóit keresik fel nagy százalékban az itt nyaralók. 2013-ban is a legtöbbet felkeresett múzeum a demrei Szent Miklós templom, 533.269 belépővel. Ez a templom zarándokhelynek számít az ortodox katolikusok körében, itt őrzik Szent Miklós szarkofágját is. A második Myra sziklasírjai lettek 465.696 látogatóval, ami érdekes, hogy Demre és Myra a történelemben szinte mindig együtt vannak említve és csak 5 km-re találhatóak egymástól, mégsem megy mindenki Myrába, aki ellátogat Demrébe. Pedig új ásatásokat folytatnak Myrában és tavaly, ennek eredménye képen fel is tártak egy kis kápolnát.










A lista harmadik helyezettje az Alanyai vár 421.200 turistával. Majd szorosan következik Aspendos 399.267 és Phaselis 204.024 látogatóval. A listán továbbá helyet kap Perge, Sidei színház, Olympos, Patara. És csak ezek után következik nagy meglepetésre a híres Antalyai Régészeti Múzeum, ami a 2. Legnagyobb az isztambuli után 136.587 érdeklődővel.











Évek óta Demre vezeti a látogatottsági listát, így a térség kormányzója Sebahattin Öztürk indítványozta, egy repülőtér építését. Bár az agrárváros fő bevételi forrása a mezőgazdaságból származik, de e reptértől várják a turisztikai fejlődést. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Felső Düden Vízesés

Mit nézzünk meg Antalya-ban

Török riviéra luxushotelei