Doktorhalak


Törökországban egyre népszerűbbek a doktorhalak, amik fájdalommentesen úgymond lerágják az elhalt hámsejteket, bőrkeményedéseket ezek mellett még serkentik a vérkeringést is. Egyre több helyen találkozhat velük az ember, a szállodáktól kezdve, az aqua parkokon át, a különféle pedikűrös helyekig, még a Dinó parkban is elérhető a szolgáltatás. Sőt ezen a nyáron, ha valaki a Lara Beach-en nyaralt érezhetett egy kis csipkelődő érzést a lábán, mivel ezek a kishalak a part menti meleg vízben is elszaporodtak.

A halak mindössze 5-8 cm hosszúak, és a törökországi Kangal vidékről származnak.  A Kangal patak nagyon meleg (33–36°C-os) vizét csak ez a pontyfélék családjába tartozó hal bírja, s a termálpatakban uralkodó planktonhiány arra késztette a halakat, hogy más fehérjeforrásokat keressenek táplálékul. A patakban a környékbeliek rendszeresen megmártóztak, és néhányuk testét bőrbetegségek borították, így adott volt az új táplálékforrás. J Ezek a halak nemcsak Törökországban, hanem Irakban és Iránban is őshonosnak számítanak.

Maga az eljárás nagyon egyszerű, először le kell fertőtleníteni a lábat, ha valamilyen seb van a lábon azt ragtapasszal el kell fedni és már is ülhetünk az akváriumok fölé. Általában a lábunkat külön akváriumba kell tenni, de lehet egybe is, én már több féle lehetőséggel találkoztam. Amint belehelyezzük a lábunkat a halak azonnal elkezdik csemegézni a hámsejteket, nekem kicsit csiklandozó érzést keltett. Egy akváriumban kb. 100 vagy akár több hal is megtalálható.


Ez az eljárás nem számít új találmánynak, Kisázsiában és a Közel-Keleten már régóta alkalmazzák különféle bőrpanaszok kezelésére. A kutatások bebizonyították a kezelés hatékonyságát, és nem mutattak ki semmilyen, a halak által terjesztett fertőzést.
Nem számít olcsó kezelésnek, ha valaki igénybe akarja venni, viszont nagyon szórakoztató és 100%-ban természetes kúra. J

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Felső Düden Vízesés

Mit nézzünk meg Antalya-ban

Török riviéra luxushotelei