Antalya Régészeti Múzeum


A központból Konyaalti felé haladva, a Falez hotel mellett található, valamint itt ér véget a nosztalgia villamos pályája is. Onnan lehet az épületre ráismerni, hogy egy nagy líkiai szarkofág áll a bejárat előtt. 15 TL a belépőjegy.

Törökországban a 2. Legnagyobb régészeti múzeum az Isztambuli után. 7000 m²-en, 13 teremben és a kerthelyiségben tekinthetjük meg egészen az őskortól napjainkig a több ezer érdekes leletet.

A bejáratnál található egy gyerek részleg, ami egyedülállóan csak Antalyaban van. Gyerekek alkotta nevezetességek láthatóak, ahogyan ők látják a saját szemszögükből a történelmet, pl:  Pergét, Sidét, Myrát, Antalya-t, stb... Még emberalakok is láthatók munka közben állataikkal. Majd ezután kezdődik el az igazi múzeumi rész az ős- és kőkorszaki leletekkel. Itt megtekinthető, hogy milyen eszközöket használtak az akkor élt emberek, mivel vadásztak, nyílhegyeik és csontszerszámaik milyenek voltak, sőt még állati csontok is kiállításra kerültek. A leletek többsége a régióból került a múzeumba, mint például a Beldibiben található Karain barlangból.


A folyosón továbbsétálva, ami rögtön szemet szúr, hogy egy hatalmas, emberi méretű amfóra mellett egy Elmaliból származó sír csontvázzal van kiállítva. 













Látható még a térségből az ásatások során előkerültek égetett anyagedények, szobrocskák. Nagyon sok segítséget nyújt, hogy a tárgyak fényképei mellett szerepel egy leírás, törökül illetve angolul,  hogy mi volt a funkciójuk és mire használták őket. Így megtudjuk, hogy az emberek használtak már ékszertartót, bor tárolására alkalmas edényt, csecsemők etetését szolgáló speciális végén elvékonyított lyukú agyagedényt, zsebben elférő flaskát, amit a katonák használtak. Főzőedényeket, tárolóedényeket, stb…











Továbbhaladva a múzeumban és az időben is a vitrinek azt mutatják be, hogy az ásatások során mi került elő néhány líkiai városból (Limyra, Demre, Arykanda, Xanthos…) Szobrok, ékszerek, amik közt aranyból készültek is voltak. Üvegcsék, parfümös üvegek, tárolóedények…



A következő terem az Istenek terme nevet kapta. Főleg Perge antik városából előkerült szobrok vannak kiállítva. Az emberi nagyságú szobroktól egészen a 4 méteresekig minden megtalálható. Sok szobrot találtak Artemiszről, mivel ő volt Perge védőistene. Több szobor látható Zeuszról, Létóról, Fortuna szerencse istennőjéről, Apollóról, Nemezisről, Afroditéről a szerelem istennőjéről. 

A császárok termében római hadvezérek szobrai tekinthetőek meg (Hadrianusz, Traianusz, Augustusz).  A szoborcsodák között mozaikok is ki vannak állítva, valamit egy játszásra alkalmas kőasztal is, ami a táblajáték őse lehetett.  A múzeumban vetítés is zajlik több nyelven, hogy jobban betekintést nyerhessenek az emberek a régi idők kultúrájába.







Minden kultúrában nagy szerepet játszott a halottkultusz, így nem véletlen, hogy egy hatalmas terem ad helyet a szarkofágsokaságnak. Családi, egyedüli, gyermek szarkofágon kívül még kutya szarkofág is megtalálható. Vannak mészkőből, márványból faragottak, gazdagon díszített, medúza fejes, girlandos sírok, de egészen egyszerű mindenféle csicsa nélküliek is. 













Egy helyen földalatti sír is látható egy üveglap alatt, amit Patarában találtak a régészek. Amikor először jártam a múzeumba, ezt fel sem fedeztem. Mondhatni elvesztem a sok szarkofág látványába, amikor másodszorra mentem vissza, akkor találtam rá a sírra, ami a korai római időkből származik. A sírok 4-8 személyesek voltak, a csontváz mellett használati tárgyak (ékszer, tükör) és agyagedényeket lehet látni.


Ebből a teremből egy lépcsőn lehet feljutni az emeletre, ahol ikonok, régi pénzérmék, mozaikok vannak kiállítva. Itt található a demrei Szent Miklós templomból összegyűjtött összes ikon, színházbelépők Aspendosbol és Sideből. Régi frígiai, líkiai, lidiai pénzérmék, oszmán érmék, sőt még felfedeztem Mária Terézia idejéből való érméket is. :) I. e. 6. Századtól egészen napjainkig lehet csemegézni a pénzérméken.



Majd sétálva tovább a múzeumban egy etnográfiai részhez érhetünk. Anatólia több régiójának a viseletével ismerkedhetünk meg a szeldzsuk és oszmán időkből.  Valamint láthatjuk az akkor élt emberek hálószoba, fürdőszoba berendezését és öltözetüket. Ezen felül látható néhány könyv, korán, fegyver, porcelán és kerámia tárgy, lakatok – kulcsok, különféle textíliák, szőttesek, szőnyegek. Egy sarokban látható egy nomád sátor és egy életkép, hogyan szőtték a szőnyegeket a régi időkben.  















Ezután már csak a kerthelyiség van hátra, ahol oszlopmaradványok, szarkofágok találhatóak. Akit érdekelnek a múzeumok és a történelem, annak mindenképen ajánlom, hogy látogasson el ide és szánjon rá legalább 2 – 2,5 órát a körbenézésre.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Felső Düden Vízesés

Mit nézzünk meg Antalya-ban

Török riviéra luxushotelei