Kaleiçi Múzeum


Ha a Hadrianusz kaputól elindulunk a Csonka Minaret felé, félúton egy szépen felújított piros házban találhatjuk a Suna – Inan Kirac Kaleiçi Múzeumot. A név onnan jön, hogy a két részből álló erősen leromlott épületeket Suna és Inan Kirac vásárolta meg, és újította fel 1993-1995 között, majd az átalakítások után 1996 május 18-án nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt.

Az első épület egy tipikus kétemeletes oszmán ház, hagyományos elrendezéssel, festett falakkal. A kert egy része tradicionálisan benyúlik a ház alá. A kerthelyiségben a régi időkre emlékeztető, látványos mozaik padló található.














Az emeleten három szobát alakítottak át néprajzi múzeummá, ami a tizenkilencedik század mindennapi élet színhelyeit mutatja be. Bepillantást nyerhetünk a vendéglátásba, a kávé felszolgálásába, a vőlegény borotválásába és a henna éjszakára, mely tevékenységek még mindig megtalálhatók a török kultúrában. Ezen kívül számtalan régi fotóval találkozhatunk és egy tükörrel, ami visszavisz a múltba. J Ez egy tükörbe épített kis tévé, amin régi időkből származó filmet vetítenek Antalyaról. Amíg végighaladunk az emeleten, lágy tradicionális zene szól.





A múzeum második épülete az egy görög ortodox templom (Szent György templom), melynek feliratát törökül írták, de görög betűkkel. Egy lovon ülő harcos  is megfigyelhető, mely sárkányölő Szent György. A felújítást követően egy kiállítási csarnokot alakítottak ki, amelyben a kulturális és művészeti tárgyak kerültek bemutatásra. Találkozhatunk különféle kerámia edényekkel, vázákkal, csempékkel Çanakkale-ból és Kütahya-ból.
Itt is található egy emeleti rész, ahová egy külső csigalépcsőn lehet feljutni. Bábukat és fényképeket láthatunk, hogy a régi korok utcai árusai hogyan néztek ki és hogyan próbálták eladni a portékáikat. Találozhatunk joghurt árussal, hús árussal, víz árussal, textil árussal, stb...




A múzeum szerda kivételével minden nap nyitva van, 9-12 és 13-18 óra között várják a látogatókat. A belépő ára 2 TL.


Megjegyzések

  1. Köszi az infót Lauri, eddig nem is hallottam róla! Nagyon szuper, pár hónap múlva én is betérek! És 2 TL-ért, te jóóó ég, de imádom a török múzeumi árakat! :)
    Andi

    VálaszTörlés
  2. JAjjjj :) de jo rolad hallani. Varlak és majd én elvıszlek a muzeumba :P
    Puszi

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Felső Düden Vízesés

Mit nézzünk meg Antalya-ban

Török riviéra luxushotelei