Nassoljunk

Ha valaki Törökországban jár semmi esetre sem hagyja ki az itteni édesség csodákat. Itt nagyon könnyű bűnbe esni, ha török édességről beszélünk, akkor a fogyókúrát messziről el kell kerülni. J Az első körben szinte biztos, hogy mindenkinek a baklava jut az eszébe vagy a különféle lokumok, amit olyan ínycsiklandóan tudnak tálalni vagy akár csak a kirakatba kitenni, hogy nehezen parancsol csak megálljt az ember magának… Semmi kétség én is igen sokszor elcsábulok, sőt többször is, mint kéne. J

Számomra 2 olyan édesség létezik, amire nagy bánatomra soha nem tudok ellent mondani, ez olyan kategóriába tartozik nálam, hogy barmikor, bárhol, és bármennyit képes lennék elfogyasztani… Az egyik a künefe, a másik a pişmaniye.
Künefe



A No.1. a künefe. Természetesen megvan már a jól bevált hely, ahova mindig eljárunk egy jót nassolni, 5-6 TL árban mozog az ára, de természetesen ez a mérettől is függ. Sajnos, aki csak látogatóban van Törökországban el kell , hogy keserítsem, mert nem megoldott, hogy egy kis dobozkában  az otthoniaknak is vigyünk belőle. Helyben, frissen készítik és forrón, jól nyakon öntve cukros sziruppal tálalják, sőt ínyencek akár fagyival is fogyaszthatják.

Kadaif tésztából készül, ami nem csak a török, de az arab édességek egyik legfontosabb alapanyaga is. Ez egy vékony cérnametélt, mely úgy készül, hogy a folyékony tésztát csorgatnak egy forgó vaslapra. Többnyire olvasztott vajjal keverve, és sziruppal átitatva készítik. Egymagában csak kadaifot lehet fogyasztani, hideg állapotban. Ebből is több fajta, féle, alakú létezik…
Kadaif


A künefe két réteg ropogósra sült kadaif tésztából áll, amely közé sajt kerül (általában mozarellát, ricottát, mascarponet, vagy azok keverékét használják). Egy kis fém, kerek edénybe van előkészítve a hideg kadaif, melyet egy körbe forgó vaslapra helyeznek és nyilt lángon sütnek meg. Félidőben megfordítják a kadaiftészát, hogy mindkét fele egyformán átsüljön és megfelelően folyós legyen középen a sajtréteg. Majd a végén lelocsolják a cukros-mézes masszával, pisztáciát szórnak a tetejére és már készen is van a künefe.

Készülő künefe
Egy másik remek édesség a pişmaniye, ami egy iráni eredetű török édesség. Törökország több táján is készítik, de Izmit-et (Kocaeli) emlegetik a hazájának. A pişmaniye cukorból, lisztből és olajból készül, már az oszmánok idején is kedvelt édesség volt. Leginkább egy vattacukorszerű pamutgombolyaghoz hasonlít. J Többféle ízesítésben, előre csomagolva kapható.
pişmaniye



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Felső Düden Vízesés

Mit nézzünk meg Antalya-ban

Török riviéra luxushotelei