Arany Narancs Filmfesztivál


Október 6-12ig, immáron 49. alkalommal került megrendezésre a Nemzetközi Arany Narancs Filmfesztivál  (Altın Portakal)Antalyaban, az Üvegpiramisban.

Az első napon tartják a megnyitó ünnepséget, a második nap egy tradicionális parádé keretében a színészek találkoznak, illetve felvonulnak a nagyközönség előtt. Az utolsó nap, pedig a díjátadó ceremóniával zárul. A fesztivál ideje alatt mindenhol találkozhatunk a városban a rendezvény szimbólumával, egy 2 méter magas arany női szoborral, mely aranynarancsot tart a kezében.


A rendezvény nem olyan nagy volumenű, mint az Oszár díjátadó gála, de Törökországban igen is elismert. Aki számít a török filmiparban, az mindenki képviselteti magát.

Ha a filmfesztivál eredetét kutatjuk, akkor vissza kell menni az időben 1953-ig, amikor az Ankarai Konzervatórium diákjainak egy csoportja tanulmányi kirándulást szervezett Antalyába. Még a megérkezésük előtt, az egyik tanáruk tanácsolta nekik, hogy mindenképen látogassanak el az Aspendos-i színházhoz. A tanulók hozták a kosztümjeiket is magukkal és egy színdarabot el is játszottak. Majd megfogalmazódott a fiatalokban, ha összefognak a helyi színészekkel, akik már ismertebbek voltak, ők kapcsolatot tudnak teremteni a helyi szakértőkkel, hogy biztosítsák a nézőközönséget. Minden helyi szaktekintély támogatta az ötletet és megkezdődtek az előkészületek. Először még aggódtak a látogatottság miatt, de nagy meglepetésre 10 ezer ember érkezett az előadásra, ami a Rómeó és Júlia volt. A show hatalmas nagy ovációt kapott, és a helyi szervek felkérték a diákokat, hogy következő évben is jöjjenek el. 
A harmadik évtől problémákba ütköztek, mert a rendezvény vonzotta a sok látogatót, viszont az elhelyezés nem volt megoldott. Valamint megkezdődtek a színház relyreállítási munkálatai is. Így a fesztivál átkerült Antalyába és azóta is minden évben megrendezésre kerül.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Felső Düden Vízesés

Mit nézzünk meg Antalya-ban

Török riviéra luxushotelei