Atatürk Ház


Melyik városba ne lenne valami, ami a Törökök Atyjára emlékeztetné az embereket??? Szerintem nincs ilyen. Atatürköt akkor kultusz övezi, hogy, ha valaki Törökországban jár elképzelhetetlen, hogy ne találkozna egy szoborral, képpel, múzeummal, ami az ö nevét és nagyságát hirdeti.

Minden kisgyereknek már az általános iskola kezdetén megtanítják, hogy Atatürk tényleg a törökök atyja. Így szinte alapszabálynak számít, hogy Mustafa Kemal Atatürk nevét nem említjük negatív vonatkozásban, mert azzal komoly indulatokat lehet kiváltani.

Antalyaban Işıklar kerületben, hol is máshol, mint az Atatürk Caddesin található az Atatürk ház. Annak idején, amikor Atatürk Antalyaban járt ebben a házban szállt meg és munkálkodott. A ház, múzeumként funkcionál, a belépés ingyenes. Hétfő kivételével 8.30-16.30-ig lehet látogatni.


A múzeumban Atatürk használati tárgyait lehet megtekinteni, dolgozó szobáját, háló szobáját, étkészletét, néhány ruháját… Valamint láthatjuk a török lira történetét, alakulását, a régebbi és újabb kiadásokat. Atatürk arcképes bélyegeket. A falakon a róla szóló újságcikkeket, intézkedéseit...



Ki is az az Atatürk?

1881 tavaszán Szalonikiben született Mustafa Kemal néven. Az édesanyja akarata ellenére fiatalon csatlakozott a hadsereghez. 21 évesen megszerezve a hadnagyi rangot folytatta tanulmányait egy katonai akadémián, ahonnan századosként került ki. Damaszkuszban csatlakozott a 30-as hadtesthez, részt vett a Balkáni háborúban, majd 1914-ben mikor kitört az I. Világ Háború a németek oldalán beléptek a törökök is.
1919-ben mikor az Ottomán Birodalom fegyverszünetet kötött a szövetségesekkel Mustafa Kemal ezt elfogadhatatlannak tekintette. Bajtársaival a Fekete tengeri Samsun városában megfogalmazták egy független, demokratikus török állam fontosságát. Ekkor született meg a mai Törökország gondolata.
Atatürk és társai Szabadságharcot indítva összefogva Törökország lakosait fölényes győzelmet aratott a Szövetségesek és az összeomlás szélén álló Ottomán birodalom vezetői felett.
Miután a Lousanne-i béke megszületett 1923-ban és létrehozták a Török Köztársaságot napjaink egyik leggyorsabban fejlődő gazdasága a török gazdaság.


Egy biztos, ha Atatürk nem lett volna, ma nem létezne olyan, hogy Törökország, csak az Ottomán Birodalom egy maradványa.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Felső Düden Vízesés

Mit nézzünk meg Antalya-ban

Török riviéra luxushotelei